Torka

Skogsägare är oroliga för fler bränder i sommar

1:43 min

Nu under påsk har det varit ovanligt torrt och brunnit på flera ställen. Med förra sommarens skogsbränder färskt i minnet är många skogsägare oroliga.

– Det finns en stor oro både bland de som drabbades förra året och de som såg bränderna på nära håll, det säger Magnus Ståhl som är lokal ordförande i skogsägarföreningen Mellanskog i Ljusdal.

Förra sommaren drabbades bland annat Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län av stora och svårsläckta skogsbränder. Totalt skadades över 20 000 hektar skog. Nu under påsk har det alltså brunnit igen.

– Det är klart att det påverkar en att se och läsa om det igen efter så kort tid. Det har knappt varit vinter och så bryter det ut igen.

Efter bränderna i fjol gav regeringen i uppdrag till MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, att utreda vad som kan göras för att man bättre ska kunna bekämpa skogsbränder i Sverige, bland annat från luften.

Inför sommaren i år har myndigheten bland annat upphandlat helikoptrar för att snabbt kunna rycka ut och släcka bränder, det säger pressekreterare Marcus Årskog.

– Sen har vi också utökat antalet brandsläckningsdepåer från 15 till 24.

MSB har även fått i uppdrag att se över möjligheten att upphandla ett så kallat brandflygplan något som inte finns i Sverige idag, utan lånas från EU-länder. Magnus Ståhl på Mellanskog tycker att åtgärderna som vidtagits är bra.

– Men vi tycker att det inte är tillräckligt. Vi har inte sett en upphandling av något brandflyg som stationerats i norden än så det finns mer att önska.