EU-valet 26 maj

13 000 unga länsbor har sin första chans att förändra EU

1:46 min

Gävleborgs förstagångsväljare i EU-valet är fler än samtliga invånare i Bollnäs. Tillsammans kan de göra skillnad och 18-åriga Cecilia Bostrand på Polhemsskolan i Gävle uppmanar alla jämnåriga att inte missa den chansen.

– Jag är riktigt taggad! Det känns bra att få vara med och påverka - man vill ju säga sitt!

Gävleborgs förstagångsväljare kan få stort politiskt inflytande. Totalt 13 000 röstar för första gången i EU-valet och de drygt 2000 som inte hann fylla 18 före riksdagsvalet i höstas, är alldeles extra sugna på att göra skillnad.

En av dem är Cecilia Bostrand, en funkistjej i rullstol som vet precis vilka politiska frågor som ska upp högst på dagordningen.

– Det frågor som har med funktionshinder att göra. Exempelvis diskriminering av funktionsnedsatta, säger hon.

Funkisrörelsens utgångspunkt är att det är samhället som är funktionshindrat för sina medborgare med funktionsvariation. Den principen är självklar för Cecilia, men hon tror inte att politiker riktigt fattat det.

– Nej, de har det svårt att sätta sig in i hur det är att vara funktionshindrad. Därför vill jag också vara med och bidra politiskt, så att det kan bli bättre för de som berörs i framtiden, säger hon.

Cecilia är alltså taggad, vill göra sin röst hörd och ser EU valet 26 maj som chansen att äntligen äntligen få göra det. Ja, hon tänker faktiskt ställa upp som röstmottagare på valdagen också, litet som ett gott demokratiskt exempel, säger hon.

– Jag får dels en del arbetslivserfarenhet och tjänar litet pengar, men så tycker jag att det är viktigt att visa att också funktionsnedsatta delta i demokratin, säger hon.

Skulle du själv vilja bli politiker?

Nej, jag tror inte det, skrattar Cecilia Bostrand, men kommer samtidigt med en ganska politisk uppmaning till sina jämnåriga:

– Ta möjligheten att gå och rösta! Man kan ju påverka så mycket!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista