Snart 10 år efter Ericssons nedläggning

Datajätte blir Gävles industriella revansch

2:34 min

Det globala dataföretaget Microsoft påbörjar nu bygget av minst två energislukande dataserverhallar i Gästrikland, dels i industriområdet Ersbo i Gävle, dels i Tuna i Sandviken. Det är starten på en ny industriell epok, hoppas kommunledningen i Gävle.

Etableringen är en revansch för Ericssons nedläggning 2010 säger Gävles socialdemokratiska kommunalråd Jörgen Edsvik.

– Ericssons nedläggning slog hårt och vi har haft en arbetslöshet långt över riksgenomsnittet sedan dess. Det här är jättebra för Gävle - det ger nya jobb och stora investeringar i kommunen, säger han.

Förebild är Luleå där Facebook uppfört serverhallar för 11 miljarder kronor som slukar el som ett stålverk och som under bygget höll 900 sysselsatta per år och nu ger 250 lokala jobb i drift. Till det kommer synergieffekten - datajättarna lockar till sig fler företag:

– Sannolikt kommer liknande företag att söka sig till Gävle för att utbyta information och tjänster, säger Jörgen Edsvik.

Det är fossilfri el som lockar i Gävle-Sandviken. VARJE datacenter kan förbruka 1 terawattimme per år - att jämföra med svensk industris totala förbrukning 49 terawattimmar per år. "Hur ska elen räcka?" undrar Kari Littmarck Salin i rörelsen Omställning Gävle:

– När vi ställer om till ett mer hållbart samhälle kommer det att förbrukas mer el och vi måste fråga oss vad elen ska användas till. Om den går till serverhallar vet man inte om den räcker till nya bostadsområden, nya företag och så vidare.

Kritiken är befogad säger Jörgen Edsvik. I södra Sverige råder redan kapacitetsbrist i elnäten, men inte i Gävle-Sandviken där feta stamledningar från Forsmark, från Finland och från norrlandsälvarna sammanstrålar.

– Sverige har stora kapacitetsproblem, men det gäller inte Gävle. Just nu talar det till Gävles fördel. konstaterar han

Kan du då garantera att Microsofts satsning inte stoppar andra energikrävande etableringar i Gävle?

– Nej, det kan jag inte garantera. När de här serverhallarna är på plats är det inte säkert att någon annan stor och energiintensiv industri kan komma hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista