EU-VALET 26 MAJ

Ökat valdeltagande i Gävleborg – SD länets stora vinnare

2:05 min

Fler gävleborgare valde att rösta i EU-valet. Men vi är fortfarande sämst i landet. Länets stora vinnare är Sverigedemokraterna.

Vad tänker du om det preliminära valresultatet? Förvånad? Lättad? Glad? Skriv till oss på vår Facebook-sida!

Valdeltagandet i länet ökade från 42.6 procent i valet 2014 till 48,4 procent i årets val. Det är en ökning med 5.9 procentenheter.

De stora vinnarna i länet EU val är Sverigedemokraterna som blev det näst största partiet i samtliga kommuner utom i Ovanåker. I Ockelbo fick Sverigedemokraterna 26%.

Sverigedemokraterna har lyckats att få sina sympatisörer att gå till valurnorna och står också för en stor dela av ökningen av valdeltagandet i länet. Men länet ligger fortfarande långt under riksgenomsnittet som ökade till  55 procent.

Liberalerna är länets stora förlorare och halveras heller mer i jämförelse med förra EU-valet. Socialdemokraterna minskar något i alla länets kommuner och mest i de traditionella starka kommuner som Hofors, Sandviken och Söderhamn.

Miljöpartiet följer också rikstrenden och minskar i hela länet. Minskningen är störst i Ljusdal med 7,0 procentenheter och i Gävle förlorar Miljöpartiet 3,6 procentenheter i Söderhamn 4.

Moderaterna, Krisdemokraterna och Centern ökar i stort som riksgenomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista