Branden på Näringen

Branden på Näringen i Gävle är släckt – men mycket efterarbete kvarstår

1:44 min

Branden på Näringen i Gävle är nu släckt. Det uppger räddningstjänsten på onsdageftermiddagen. Återstår gör eftersläckningsarbete.

– Det kommer att pågå långt in på natten. Det är mycket plåt i vägen som vi måste flytta på, säger Emma Axelsson, inre befäl på brandplatsen.

Det brann med öppna lågor i en verkstadslokal på Näringen i Gävle tidigare under onsdagsförmiddagen. Det blev en kraftig rökutveckling från lokalen som ligger på Snäppvägen.

En person fick i sig rök men ska inte vara allvarligt skadad.

– Det ska ha funnits en gasflaska där inne som förmodligen redan har smällt, vi hörde en smäll för en liten stund sedan, säger Tommy Johansson, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst.

Byggnaden är omkring 50-60 meter lång.

– Om vi lyckas nu med det vi försöker göra kanske vi har branden under kontroll om en halvtimme, timme, men vi kommer att vara kvar på platsen i många timmar, säger Lars-Peter Svensson, förstärkt yttre befäl på brandplatsen, till P4 Gävleborg vid 11:30-tiden.

Strax före klockan halvelva kom beskedet att räddningsledare har beslutat att utrymma närliggande fastigheter. Inga skadliga ämnen ska finnas i fastigheten men det är inte lämpligt att andas in röken.

– Vi har dock beslutat att det inte behövs något VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) på grund av det här brandröken, säger Tommy Johansson.

På 15-tiden eftermiddagen bekräftade Gästrike räddningstjänsts tjänstgörande inre befäl, Emma Axelsson, att efterarbetet pågår för fullt.

– Just nu är fem personer på plats. Jag har inte fått någon uppgift om vad det är som har orsakat branden, säger hon.

Enligt Polisen har en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet inletts och teknisk undersökning ska genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista