Sjukvård

Hans fru svalt ihjäl – skickades hem från sjukhus flera gånger

1:48 min

Sjukvården tar inte multisjuka på allvar. Det hävdar Hans Korselius i Bollnäs vars fru Margitha dog i mars. Gång på gång skickades hon hem utan att bli ordentligt utredd säger han.

– Det måste bli ett stopp på att vården avvisar sjuka människor,  säger Hans Korselius vars fru Margitha dog 23 mars i år.

Enligt Hans började det gå utför 2013. Margitha hade flera sjukdomar,  astma, benskörhet, svåra bensår och hon diagnostiserades även med KOL. 

Hans var mycket orolig för sin fru eftersom hon ofta mådde illa inte ville äta och tappade mycket i vikt. Förklaringen Hans fick var att det berodde på KOL. Någon annan undersökning gjordes inte.

– Hon såg ut som en koncentrationslägerfånge! säger Hans.

I början på det här året mådde Margitha ofta dåligt och gång på gång åkte de in till akuten med ambulans men blev ideligen hemskickade med uppmaningen: Åk hem och ät och drick så blir det bra. Det kan vi inte lära dig här på sjukhuset. Som minst vägde Margitha 33,6 kilo.

När Margitha till sist blir inlagd i mars i år konstateras både en cancer och ett jättestort magmunsbråck. Men diagnosen kom för sent. Margitha var allt för svag och undernärd för en operation och 23 mars avlider hon.

– Min fru svalt ihjäl, säger Hans Korselius.

Hans har nu anmält Aleris sjukhus i Bollnäs till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Amir Farkhooy som är chefläkare på medicinkliniken på Aleris sjukhus i Bollnäs säger att de har svarat IVO men att han inte kan kommentera ett enskilt fall. IVO har ännu inte fattat något beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista