Gävleborgs fyrar

Finngrundet och andra fyrskepp – havens flytande varningsljus

9:35 min

Finngrundet i Bottenhavet utanför gästrikekusten var Sveriges andra fyrskepp, utlagt 1859.

Fyrljus ombord på fartyg som ankrats vid farliga grund och rev till havs började dyka upp i början av 1700-talet, det allra första ska ha varit Nore Sand utanför Themsens mynning i Nordsjön.

Sveriges första fyrskepp var Falsterbo rev i Öresunds södra inlopp och det lades ut 1831. Finngrundet i Bottenhavet utanför gästrikekusten var Sveriges andra fyrskepp, utlagt 1859. Grundområdet Finngrunden var sedan urminnes tider ökänt bland sjöfarande i norrländska vatten och fyrskeppets tillkomst innebar en avsevärt ökad trygghet för sjöfarten på norrlandshamnarna.

Finngrundets fyrskepp låg vid grundområdets östra kant inget annan svensk fyrskeppsstation hade ett så avlägset och utsatt läge om Finngrundet.

Mellan 1903 och 1969 var det varje år samma fartyg som lades ut på, Fyrskepp No. 25 (byggt i Gävle 1902-03) som under vintrarna låg i Öregrund, fyrskeppsstationens bas på fastlandet.

När Finngrundets fyrskepp år 1969 ersattes med en obemannad fyr som placerades där fyrskeppet legat blev No. 25 museifartyg i Stockholm och har så varit sedan dess.

På fyrskeppet Finngrundet arbetade åtta man åt gången. Ofta var det samma personalstyrka som låg ute hela säsongen, alltså den isfria tiden av året.

Ungefär samtidigt som Finngrundet drogs in började också isbrytningen i Bottenhavet och Bottenviken, som gjorde att norrlandshamnarna kunde hållas öppna året runt.

I vattnen kring Finngrunden fanns ytterligare en fyrskeppsstation, nämligen Västra Banken där det låg ett fyrskepp varje år mellan 1881 och 1970. Sveriges sista fyrskepp var Falsterbo rev som drogs in 1972.

Mer fakta och info om fyrskeppsstationen Finngrundet finns på Svenska Fyrsällskapets ”Fyr-Wiki”. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista