Myndigheter samarbetar

Beredskap för ökad sexhandel under U23 EM i Gävle

2:10 min

Vid den internationella friidrottsfesten U23-EM i Gävle står säkerheten i fokus, trots att just friidrottsarrangemang enligt polisen är så stillsamma att inga extra polisinsatser behövs.

Friidrottspubliken är glad och stillsam och orsakar trots tävlingarnas storlek inte några ordningsstörningar. Det konstaterar Paul Edenström, Operativ samordnare vid polisen i Gävle:

– Vi har bara ordinarie resurser i tjänst. Det är visserligen inte så många poliser, men vi bedömer att det är en tillräcklig insats, säger han.

Annorlunda uttryckt utgår operativt ansvarige poliskommissarie Paul Edenström från att tävlingarna ska löpa utan några som helt ordningsstörningar.

– Det kan uppstå trafikproblem, men vi är ju här i Gästrikland vana vid att hantera stora arrangemang, säger han.

Polisen är alltså trygg i sin säkerhetsanalys, medan Gävles politiker varit mer oroliga inför U23.

Erfarenheten visar nämligen att stora internationella idrottstävlingar åtföljs av en svans av prostitution och människohandel, vilket vänsterpartisten Tord Fredriksson också varnat för i en interpellation i kommunfullmäktige.

– Det kan låta absurt, men den här typen av arrangemang kan skapa en efterfrågan och därmed också en marknad för människohandel och trafficking. Det är allvarligt även om bara ett fåtal individer är inblandade, säger han.

Tord Fredriksson ställde i fullmäktige frågan hur sådana brott förebyggs i Gävle och i sitt svar pekade kommunstyrelsen på den kampanj som Länsstyrelsen tillsammans med kommun och polis driver i just det syftet. Den ska sprida information om sexköpslagen och kompletterar det samarbete som polisen och hotellen i Gävle redan har, berättar Paul Edenström.

– Det handlar om att hotellpersonal lämnar tips när de får känslan av att det förekommer sådan verksamhet.

Och då gör ni poliser insats, sparkar in eller annan hotellrumsdörr?

– Vi sparkar inte in några dörrar. Däremot spanar vi och går in när det är lägligt, berättar Paul Edenström.

Han hoppas att det inte ska bli nödvändigt under U23. Om Polisen får välja mellan att garantera säkerheten på en friidrottstävling eller en fotbolls- eller hockeymatch, så är valet enkelt, säger Paul Edenström.

– Då väljer jag friidrottsarrangemanget. Det är mycket lugnare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista