Miljö

Nu satsar bostadsrättsföreningen Liljan på laddstolpar

2:13 min

Nu finns det ett nytt statligt stöd för bostadsrättsföreningar som vill sätta upp laddstationer för elbilar. Bostadsrättsföreningen Liljan i Gävle får sina första laddstolpar i höst.

– Just nu är det faktiskt ingen här som har en elbil, men vi tror att har vi möjligheten med laddstationer så skapar det intresse och folk börjar fundera och tänker att de kanske ska skaffa en i alla fall, säger Jan Hernell, vice ordförande i föreningen.

Liljan har fått bidrag för tio laddstationer och planen är att sätta upp de första fyra i höst, och resten nästa år. Kostnaden faller på dem som sedan hyr en p-plats med laddstolpe.

– Jag tror att det är viktigt att vi förklarar att de som använder platserna kommer att betala. Det är inte föreningens medlemmar i allmänhet som kommer att betala, det tror jag inte skulle vara bra, säger Jan Hernell.

När bostadsrättsföreningen Liljan sökte bidrag förra året var det från Klimatklivet, men nu finns ett nytt investeringsstöd på 50 procent av kostnaden men högst 15 000 kronor per laddningspunkt, berättar John Wigg, handläggare på Naturvårdsverket.

– Det är en ny förordning skriven i år för att underlätta för organisationer, företag, bostadsrättsföreningar och liknande. Vi har inte fått upp vårt digitala formulär som ska fyllas i än, så än är intresset svalt. Jag har fått två hittills som är intresserade.

Det viktigaste skälet när Liljan tog beslutet att investera i laddstolpar var att man ville vara en attraktiv bostadsrättsförening, säger Jan Hernell.

– Vi är angelägna om att vara framåt i miljöfrågor och vi ser ju att det här med elbilar är något som kommer och vi vill vara en del i den utvecklingen.

När skaffar du själv en elbil?

– Nästa bil blir nog en elbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista