LANDSBYGDSDAG I TRÖNÖ

Birgit Lundgren: Viktigt visa landsbygdens kraft

1:52 min

Landsbygden måste höras mer i samhällsdebatten. Det tycker engagerade invånare i Söderhamns kommun som under lördagen arrangerar en landsbygdsdag.

Bergvik och Holmsveden har redan gjort det. I år är det Trönö som tagit hand om stafettpinnen

– Det blir framför allt ett intressant program med föreläsare, säger Lena Åkerlind, samordnare för landsbygdsdagen i Trönö.

Några av de som står för klokskapen är professor Erik Westholm på SLU som forskar om landsbygdens framtid, men också Olle Persson som är landsbygdsstrateg i Hudiksvalls kommun.

Även Dramatenskådespelaren Erik Ehn kommer att föreläsa. Ehn, som för övrigt är uppvuxen i den lilla orten Trönö med 800 invånare.

Många av byborna kommer att vara på benen för att arrangemanget ska fungera. Totalt finns 14 föreningar från orten med och ordnar aktiviteter.

Trönö fiskevårdsförening kommer att sätta ut egenodlad öring och hembygdsföreningen visar konst från lokala konstnärer, där naivisten Einar Svedin är den mest kände.

– En viktig del i det här är att visa vilken kraft det finns i landsbygden, säger hembygdsföreningens ordförande Birgit Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista