Olika biljardpriser trots förbud mot diskriminering

Sedan 1 juli är det förbjudet att ta olika betalt av män och kvinnor för varor och tjänster.

Men på biljardhallen Interpool i Gävle spelar tjejer fortfarande för halva priset på tisdagar.

Biljardhallen har varit i kontakt med Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, men där har ingen kunnat ge ett klart besked om tjejpriserna är förbjudna.

Interpool har ringt till Jämo flera gånger sedan förbudet mot könsdiskriminering kom i somras. Men ingen där har gett biljardhallen något besked om det är förbjudet att låta tjejer spela för halva priset.

Luca Nesi är jurist hos Jämo. Han vet inte varför biljardhallen inte har fått något klart besked.

Det finns en möjlighet till undantag från könsdiskrimineringsförbudet om det finns, som det heter, ett berättigat mål. Men enbart kommersiella skäl räcker inte.

Interpool vill med tjejpriserna locka fler tjejer till den annars mansdominerade biljardhallen. Kanske räcker det som skäl för ett undantag mot diskrimineringsförbudet. Det kan juristen Luca Nesi inte svara på.

Straffet för könsdiskriminering kan bli att betala skadestånd till den diskriminerade. Men ännu har ingen anmält Interpool.

Tills Jämo ger ett klart nej kommer Interpool att fortsätta ha halva priset för tjejer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".