Psykiatrivården

Kraftig kritik mot psykiatrin i Gävle: "Det är vansinne och vi kommer anmäla"

2:11 min

Paulina Jonholt i Gävle, vars syster vårdats på en psykiatriavdelning sedan i somras, tänker göra en IVO-anmälan. Paulina ifrågasätter starkt både läkares sjukintyg till Försäkringskassan och en diagnos om utvecklingsstörning som ställts på systern.

29-åriga Amanda lider av posttraumatisk stress och insjuknade för ett år sen med svår värk och kramper. Hon har vårdats på psykiatriavdelning i Gävle sedan slutet av juli, men ingen har kommit fram till någon lösning på hennes besvär.

Systern Paulina är kritisk till att det inte gjorts någon djupare utredning och ifrågasätter också ett sjukintyg som skickats till Försäkringskassan.

Där står det bland annat att Amandas beteende ofta genererar trakasserier och att hon pratar på en mjuk och varm ton som kan tolkas på fel sätt.

– De menar att det är hennes eget fel att hon inbjuder till trakasserier. När jag ringde för att tala med läkaren som skrivit det här då hade han slutat!

Eftersom det inte längre finns något förtroende för psykiatrin i Gävle har Amanda flyttats till Uppsala.

– Vi kommer att göra en IVO-anmälan, säger Paulina.

Men hon poängterar att det inte finns någon kritik mot vårdpersonalen.

– Jag tycker så synd om alla fantastiska undersköterskor, skötare och sjuksköterskor som jobbar där och lägger ned sin själ i att ta hand om de här utsatta människorna. För de är i ett förlorat system.