Arbetsmarknad

Microsoft kan sänka arbetslösheten bland lågutbildade

2:08 min

De arbetslösa i Sandviken och Gävle kan bli en resurs när datajätten Microsoft kommer igång med sina datahallar. Troligen behöver de ett flertal nätverkstekniker och den utbildningen kan Lärcentrum i Sandviken erbjuda.

- Det kommer säkert behövas människor på olika nivåer, som har olika utbildningar bakom sig, men det de kanske behöver mest i de här datahallarna det är nätverkstekniker. Det är en ganska kort utbildning.

Det säger Mia Eriksson, Lärcentrum i Sandviken.

Utbildningen är på gymnasienivå och tar 50 veckor. I dagsläget finns inte utbildningen. 
- Om det handlar om yrkesvuxnivå så går det ganska snabbt att ställa om, det tar inte så många månader att göra det. Det är ju en annan sak om det gäller yrkeshögskoleutbildning eller högskoleutbildning.
Mia Eriksson berättar att Vuxenutbildningen inte har några terminer utan har starter hela tiden. Det innebär, teoretiskt sett, att om Microsoft vill och finansieringen ordnas kan det finnas ett antal utbildade nätverkstekniker att tillgå om ungefär 1,5 år.

- Det man kan säga är att vi tyvärr har väldigt hög arbetslöshet här men samtidigt är det en resurs vi har. De som nu är tillgängliga på arbetsmarknaden och kan gå en kortare utbildning har ju chans att få jobb här.
Microsoft kommer att finnas med på ett IT-forum i Sandviken den 23 oktober. Då kommer bilden att klarna vad de behöver för kompetens men signalerna till Lärcentrum är alltså att det i första hand handlar om enklare jobb med kort utbildning.
- Om man tittar på arbetsförmedlingen vilka som är inskrivna där så är det ju inte så många som är högutbildade utan det är ganska många som antingen inte har gymnasieexamen eller som har gymnasieexamen men ingen direkt inriktning mot ett yrke. Så det låter som det är perfekt för oss, säger Mia Eriksson.