Hälsa

80 år med psykoterapi hos Sankt Lukas

1:57 min

Det är många tunga tankar som fått luft i de bekväma fåtöljerna hos psykoterapeuterna Yvonne Eklund och Pia Odén på Sankt Lukas. I år firar förbundet 80 år men behovet av hjälp är minst lika stort nu som då.

– Behovet för unga är större än tidigare. Att det finns mycket funderingar på vem jag ska vara. Jag tänker också att ensamheten spelar in. Det finns så mycket krav att vara ung idag, säger Yvonne Eklund.

Till Sankt Lukas får unga, gamla och alla däremellan komma för psykoterapi. Den hjälpsökande grupp som ökar mest är unga kvinnor men Yvonne Eklund och Pia Odén träffar människor som mår dåligt av väldigt olika anledningar.

– Man söker för livskriser, depressioner, relationsproblem. Egentligen allt utom missbruk.

Sankt Lukas bildades i Stockholm för 80 år sedan. Sedan dess har det startats 40 mottagningar i hela landet, bland annat i Gävle, Sandviken och Bollnäs. I Gävle har Sankt Lukas funnits sedan 1963.

Vem som helst kan egentligen behöva någon att prata med när det är gungfly i livet, polisen som varit på en mordplats, den som blivit offer för en tsunami, en tonåring där kompisarna vänt en ryggen, en 60-plussare där pensionsporten öppnar sig allt mer eller ett skilsmässobarn.