Helikoptrar

Ambulanshelikoptrarna i Gävle tvingas vänta längre på bränsle

1:52 min

Tankningsplatsen skulle vara färdig vid årsskiftet men riskerar nu att bli rejält försenad. Räddnings- och ambulanshelikoptrar kommer då inte ha kunnat tanka i Gävle på över ett och ett halvt år.

Gävle kommun har sökt tillstånd hos Transportstyrelsen om att bygga en ny tankningsplats för helikoptrar vid trafikplats Gävle Norra för att kompensera för nedläggning av flygplatsen i Gävle.

Men om tillståndet inte kommer förrän slutet av december och marken har hunnit frysa får man vänta till våren med att börja bygga tankningsplatsen. Och då kommer det inte funnits någon möjlighet för bland annat sjöfartsverkets räddningshelikoptrar eller ambulanshelikoptrar att tanka i Gävletrakten i över ett och ett halvt år.

Om kommunen får avslag på sin ansökan som de skickat in till Transportstyrelsen så finns det i dag ingen alternativ plan.

– Vi har egentligen ingen plan B, vi räknar med att det här ska kunna landa. Det bör finnas alla förutsättningar för att få ett godkännande på den här platsen, säger Lars Wedlin, planeringschef på Gävle kommun.