Försvunna elever

83 elever försvunna från klassrummen i Gävleborg

2:17 min

Minst 27 grundskoleelever i Gävleborg dök aldrig upp vid skolstarten i augusti och räknas som försvunna. Till det saknas ytterligare 56 elever sedan tidigare som tros befinna sig utomlands.

Det är genom en enkät bland rektorer och en rundringning till flera utbildningschefer som P4 Gävleborg fått fram uppgifterna att 30 elever saknades vid skolstarten.

25 av eleverna är från Gävle där Eva Levin är grundskolechef.

– Vi har inte fått något besked om de här eleverna, säger hon och tillägger att skolan söker samtliga.

– Det är vår skyldighet så länge de är skrivna i Gävle.

I Gävle finns också 44 elever som saknas sen och där har skolan bättre kunskap. Grundskolechefen Eva Levin har en lista där hon kan se att ett tiotal elever befinner sig i europeiska länder. Vanligast frånvaro rör elever som befinner sig i Östafrika.

I Söderhamns fattades tre elever vid skolstarten. Åsa Unger, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamn, säger till P4 Gävleborg att det troligtvis handlar om elever som flyttat utomlands men glömt att meddela skolan.

– I alla fall där skolan misstänker att det finns skäl att barn vistas utomlands mot sin vilja görs orosanmälningar till sociala myndigheter. Och även i en del andra fall, säger Åsa Unger.