SR Granskar: Parkeringsavgifter

Krångel och dolda avgifter när parkeringsapparna breder ut sig

2:20 min

Många använder mobila betaltjänster för sina parkeringsavgifter och  apparna blir allt fler. Gävle kommun planerar att använda den stora konkurrensen i kommande upphandling och ställa högre krav.

En enkät som Sveriges Radio har gjort visar att de flesta av landets kommuner som tar betalt för parkering använder sig av en eller flera mobila betallösningar, totalt handlar det om 17 olika appar som används runt om i landet.

Medan många gillar det nya sättet att parkera finns det även de som ser problem med tekniken. Elisabeth Lehnbom som parkerar sin bil på Alderholmen i Gävle betalar hellre med kort.

– Jag fick inte ner appen igen när jag bytte telefon, det var krångel bara, säger hon.

I Gävle tar app-företaget en avgift på tre kronor varje gång man parkerar sin bil genom deras tjänst. Men eftersom det nu finns så många företag på den svenska parkeringsmarknaden så ska Gävle kommun i sin nya upphandling, som nu är på väg, välja bort tjänster där kunderna måste betala en extra avgift.

– Vårt mål är att det ska vara kostnadsneutralt för parkören, man ska inte behöva betala någon extra avgift, säger Stefan Carlbaum Jonsson, vd på det kommunala företaget Gävle parkeringsservice.

Ska ni utnyttja den stora konkurrensen på den svenska parkeringsmarknaden?

– Ja, så är det ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.