Gävle i unik satsning mot droger

För första gången går nu flera europeiska städer samman i en gemensam satsning för att få unga att låta bli droger.Bland annat genom en grundläggande kartläggning av 15-åringars drogvanor.

Bakom det fleråriga projektet står föreningen ECAD som är en sammaslutning av 30 europeiska städer som jobbar tillsammans mot legalisering av narkotika.
En av dom tre svenska städer som ska vara med är Gävle. 
Skillnaden mellan den här satsningen och tidigare undersökningar är dels att den är flerårig, dels att det faktiskt är samma frågor som ställs i alla städer vid samma tillfälle - just för att man ska kunna jämföra olika städer med varandra. Ungefär som som dom alkohol- och drogundersökningar som redan görs i svenska niondeklasser.
Men frågorna handlar inte bara om vad som får unga att testa droger - utan också det som varit svårt att få en bild av hittills - varför man övehuvudatget inte testar alls.
Förutom dom tre svenska städerna - Gävle, Stockholm och Örebro - så ingår bland annat Istanbul, St Petersburg, Vilnius och Düsseldorf i undersökningen som ska leda till en kartläggning vad man kan göra för att unga inte ska börja med droger.
Idag kan man bara jämföra hur många som har provat droger - där ligger Sverige i botten på listan - bara ungefär 7-8 procent av alla svenska 15-åringar har provat cannabis tillexempel, medan det i Storbritannien och Frankrike handlar om betydligt fler - 35 till 40 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".