Många väjer för körkortsutbildning

Efter årsskiftet blir det obligatoriskt med utbildning för den som är handledare vid privat övningskörning. Och nu före årsskiftet är länsstyrelsen överhopad med ansökningar från de som vill slippa handledarutbildningen.

Eleven måste söka körkortstillstånd innan eller samtidigt som handledaren söker sitt tillstånd. Men många av ansökningarna som har kommit in till länsstyrelsen är inte kompletta, säger Birgitta Sjöström på Länsstyrelsen.

Vid körkortsavdelningen har allt annat arbete fått läggas åt sidan då de överhopats med handledaransökningar.

Vissa föräldrar är så angelägna att slippa gå handledarutbildningen, att de söker körkortstillstånd för barn i 13-årsåldern, trots att handledartillståndet begränsas till några år.

Men i själva verket är den handledarutbildning som krävs från årsskiftet inte speciellt omfattande, varken i tid eller pengar. Tre lektionstimmar och en avgift på 200-300 kronor.

Några trafikskolor i länet har redan blivit auktoriserade att sköta handledarutbildningen, och som Peter Höglund vid Lovéns trafikskola i Sandviken säger: Vi vill ju ha tillbaka handledarens elev när uppkörningen närmar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".