Omorganisation för länets tidningar

Mediaföretaget Mittmedia har blivit ägare till Gävleborgs läns samtliga sex tidningar och nu väntar en betydande omorganisation av företaget. En oväntad följd kan bli att tidningen Ljusnan i Bollnäs i framtiden trycks i Hudiksvall, Ljusdals-Posten i Östersund och Gävletidningarna i Dalarna.

De tre Hälsingetidningarna Ljusdalsposten, Hälsinge kuriren och Hudiksvalls Tidning trycks redan nu i Hudiksvall och här ska företaget satsa 5 miljoner kronor på att bygga ut tryckeriet så att det klarar fler färgsidor.

Det betyder att tidningen Ljusnan, som i dag trycks i Bollnäs, kommer att kunna tryckas i Hudiksvall. Ljusdals-Posten som i dag alltså trycks i Hudiksvall kan i framtiden istället komma att tryckas i Östersund.

Företaget planerar också att bygga ett stort tidningstryckeri tillsammans med Dalarnas tidningar och här är det dragkamp om var tryckeriet ska byggas. Det kan hamna i Dalarna och då kommer Gefle Dagblad och Arbetarbladet att tryckas i grannlänet .

Mittmedia vill skapa ett komplett mediaföretag i Hälsingland och det betyder att sport, nyheter och kanske kultur samordnas till en gemensam redaktion för de fyra tidningarna.

Företaget vill också satsa på radio och TV på Internet och via digitala kanaler, vilket dock förutsätter att journalisterna och företaget kommer överens om upphovsrätten till varje tidnings material.

Bolaget vill nämligen fritt utnyttja allt tidningsmaterial som produceras från Gävle i söder till Örnsköldsvik i norr till publicering i webbradion och i den gemensamma TV-kanalen.

Om Journalistförbundet inte går med på ett gemensamt utnyttjande av text och foto kommer man att organisera om bolaget så att alla journalister är anställda i ett och samma bolag.

Tidigast om ett par veckor kommer de anställda att få en första information om hur tidningsbolaget ska omorganiseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".