Företagare dömd till fängelse

En 46-årig företagare i Gävle dömdes i dag av Gävle tingsrätt till ett och ett halv års fängelse för bland annat grova skattebrott. Enligt rätten har mannen sedan 1998 undanhållit samhället skatter och arbetsgivaravgifter för sammanlagt 1,3 miljoner kronor.

Av domen framgår att det var spelmissbruk som fick den nu dömde Gävlebon att totalt driva sitt grossistföretag i botten. Efter en konkurs 2002 gjorde konkursförvaltaren anmälan om brott och då framkom snart att bokföringen helt åsidosatts i företaget. Mannen som ständigt var i behov av pengar såg undandragande av inkomster i företaget som enda sättet att få in pengar och lät efter konkursen till och med bolaget återuppstå i sin sambos namn för att inkomsterna inte skulle sina. Även broderns bolag drogs in karusellen och också brodern dömdes idag till dagsböter och villkorlig dom för försvårande av skattekontroll. Huvudmannen, 46-åringen dömdes däremot alltså till 1 och ½  års fängelse och beläggs dessutom med näringsförbud för de närmaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".