Grävningar allt närmare silvergruvan

I Hedesunda fortsatte i dag grävningarna i silvergruvan från 1200-talet. På fyra dagar ska man gräva sig ner ytterligare ett tiotal meter för att komma fram till de gruvgångar man hoppas finna.

Längst ner i det tio meter djupa hålet med lodrätt stupande bergsväggar står Matti och hans kollega som gruvarbetare för fyra dagar. På den tiden tror Elise Hovanta att man ska ha kommit ner dubbelt så djupt som gruvhålet är i dag. För gruvhålet som enligt sägnen skulle finnas under eken i centrala Hedesunda och som verkligen fanns där, är inte gruvans ingång utan ett uppfodringschakt.
Den första utgrävningen gjordes i somras och sedan har man väntat på mer EU-pengar för att fortsätta. De kom nu. Men under hösten har prover tagits i berget och de där 700 årenär bevisade.
Silver räknar man inte med, men inkomster av annat slag. Turister kanske kommer redan till sommaren. Om fyra dagar vet man om det kan bli en stor turistbegivenhet i Hedesunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".