Många nya lagar idag

!dag på den första dagen på det nya året träder många nya lagar och förordningar i kraft. Det blir såväl höjda skatter som höjda bidrag. I affärerna får ägaren personligt ansvar för att livsmedlen är säkra och det blir förbjudet att sälja dryck i burkar och plastflaskor som inte är pantbara i Sverige.

Det här är bara en av många nyheter vi blir varse om idag. Skatten på bensin höjs tre öre per liter, eldningsoljan får höjd skatt med 18 kronor kubikmetern. Elskatten höjs och fordonsskatten på lätta bussar och lätta lastbilar som ett steg i den gröna skatteväxlingen.
TV-avgiften höjs med 48 kronor och den som röker får betala högre skatt på röktobak och de små cigarettpaketen försvinner.
Men det blir plus i plånböckerna också, här är några exempel: Ett tilläggsbidrag till studerande med barn och sänkt ränta på studielånet. Bostadsbidraget för hemmavarande barn blir högre och barnbidraget har redan höjts med 100 kronor per barn.
Ytterligare några axplock: Nätföretagen blir nästa år skyldiga att betala ersättning till elanvändarna vid långvariga oplanerade elavbrott. Det blir maskeringsförbud vid ordningsstörande demonstrationer. Jordbruks- och skogsbrukstraktorer ska drivas med samma rena diesel som bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".