Pengar till ridsporten glädjer länets ridentusiaster

Bara ett fåtal av Gävleborgs ridskolor har tillräckligt säkra stallar för att kunna få Svenska Ridsportförbudets certifikat. Två av de 15 miljoner regeringen nu satsar på Sveriges växande hästsektor ska användas för säkerhetsfrågor inom hästsport och ridning.

Hästarna i Sverige blir allt fler och näringen runt dem omsätter miljarder. Dessutom är ridning en synnerligen populär fritidssysselsättning fortfarande framför allt för flickor. I Gävleborgs län finns ett 30-tal ridklubbar och 16 ridskolor, ganska jämnt fördelade mellan landskapen. Men på ridskolorna finns mycket att göra åt säkerheten. Skolorna har möjlighet att få skylta med svenska ridsportförbundets certifikat, men bara fyra skolor i länet har uppfyllt kraven och av åtta besökta ridskolor i Gästrikland godkändes en. Många stall är ombyggda ladugårdar och har för smala stallgångar och felplacerade dörrar. Av de 15 miljoner som nu ska gå till hästnäringen ska sex miljoner användas för att främja livskraftigt hästföretagande, sju miljoner till forskning och två miljoner främst till barn och ungdomars säkerhet inom hästsporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".