1 av 2
foto:Pablo Dalence
2 av 2
Stefan Wedin, enhetschef på migrationsverkets Transitenhet. Foto:Pablo Dalence.

Många väntar på besked sedan den nya asyllagen trätt i kraft.

Totalt ett femtiotal asylsökande här i länet har fått uppehållstillstånd efter det att den nya asyllagen trädde i kraft i mitten på november förra året. Men fortfarande så väntar runt femhundra personer på att få besked från Migrationsverket.

Det finns 563 asylsökande här i länet som omfattas av den nya tillfälliga asyllagen. Av dessa så hade 121 personer tidigare hållit sig gömda, men har nu trätt fram och bett om att få en ny chans att få stanna här i landet.

Få av dom här fallen behandlas lokalt förklarar Stefan Wedin, enhetschef på migrationsverkets Transitenhet i Gävle. Istället finns det tre andra enheter där man på heltid arbetar med att pröva de asyllärenden som blev aktuella med den nya lagen.
Än så länge har 53 personer fått uppehållstillstånd här i länet, de flesta i Gävle, men också i Söderhamn, Hofors och Ovanåker. 14 stycken har så här långt fått avslag för att de inte uppfyllde de krav som ställs för att få stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".