Smittläkare varnar för mässlingepidemi

Andelen barn i Sverige som vaccineras mot mässling är nu färre än vad Världshälsoorganisationen, WHO, anser behövs för att förhindra epidemier. cVartannat landsting, däribland Gävleborgs, når inte upp till minimirekommendationen.
Andelen två-åringar som har fått vaccin mot mässling fortsätter att minska, det visar ny statistik från Smittskyddsinstitutet. Varannat landsting - däribland Gävleborgs - når nu inte en sorts lägstanivå som Världshälsoorganisationen WHO anser behövs för att förhindra epidemier. I januari år 2002 var drygt 88 procent av två-åringarna vaccinerade. Det är en kraftig nedgång jämfört med ett år tidigare. De senaste åren har allt fler föräldrar - på grund av rädsla för biverkningar -avstått från att vaccinera sina barn. En trend som allvarligt oroar barnläkare och smittskyddsexperter eftersom mässling kan ge allvarliga följdsjukdomar, som hjärn- och lunginflammation och i riktigt svåra fall leda till döden. Om de barn i en årskull som vaccineras blir för få, ökar risken för en epidemi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista