Anna-Lena Hellman och Helene Åkerlind. Foto:Pablo Dalence

Få invandrare tränar simning

Nästan inga invandrare tränar simning. Många av dem, framförallt vuxna, kan många gånger dessutom inte simma. Men ett samarbetsprojekt i Gävle skall försöka få till en ändring.

Samtidigt som allt fler svenskar med rötter i andra länder blir framstående friidrottare, fotbollspelare eller tennisproffs, så lyser de med sin frånvaro när det gäller simning.

Men det här vill Studiefrämjandet, Gavlegårdarna och Gävle Simsällskap ändra på. Nu på lördag har de därför en kostnadsfri baddag på Valbobadet. Där kommer besökarna att få prova på vattengympa, märkestagning eller crawlskola.

Inför satsningen har bland annat en inbjudan på flera språk skickats ut till Gavlegårdarnas hyresgäster. På Studiefrämjandet i Gävle hoppas de att det här kommer att locka dit personer med invandrarbakgrund. Framförallt för att många av dem helt enkelt inte kan simma, säger studiefrämjandets Anna-Lena Hellman till SR Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".