Foto: Hesam Akbari

Transportfacket oroligt för hämnd

Svenska Transportarbetareförbundet har beslutat att installera överfallslarm hemma hos två av sin medarbetare. Anledningen är att facket oroligt för att deras representanter ska råka ut för hämnd efter fackliga insatser.

Peter Lövkvist från Gävle är en av fyra inspektörer i landet som jobbar för Svenska Transportarbetarförbundet. För drygt tre veckor sedan var han i Uddevalla där lastfartyget Lubava var satt i blockad.

Anledningen var att rederiet inte hade betalat ut löner till besättningen på tre månader. Men blockaden ledde till att de ryska rederiet valde att betala 600 000 kronor till besättningen på fartyget.

Men väl framme i Ryssland fick inte besättningen behålla pengarna, utan rånades och misshandlades. Besättningen har sagt till facket att de misstänker att det kan vara rederiet eller ett bemanningsföretag som ligger bakom misshandeln och rånet.

Detta har gjort att facket nu är oroligt för sina fackliga inspektörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".