Sten Levander. Foto: Pressens Bild

Läkare eniga om 29-åringen

Tvångstankarna hos den 29-årige man som erkänt två kvinnomord blev helt enkelt för mycket, och gjorde att han till slut tog steget fullt ut och förverkligade sina fantasier om att döda.

Det är troligt att den 29-årige dubbelmördaren lider av en psykossjukdom eller någon form av autism, som aspergers syndrom.

En psykos är en sjukdom som vanligtvis drabbar en tidigare frisk person, och som medför hallucinationer, vanföreställningar och tankestörningar. Vanföreställningar kan ofta vara en fix idé om att man måste göra någongting - som i det här fallet ta livet av någon, eller att man upplever sig vara kontrollerad och styrd att göra det. Och samtidigt förlorar man i social kompetens så att man kan göra saker som de flesta människor uppfattar som helt vidriga och avskyvärda.

Autism är en störning som man föds med och som visar sig från två års ålder. Man har svårt att utveckla social kompetens, är udda, har smala intressen, blir tvångs- och ritualstyrd och har svårt att kommunicera med andra människor. Även här kan det kopplas till andra symtom med tvångstankar och fixa idéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".