Rederi avfärdar anklagelser

Fyra inspektörer, varav en från Gävle har installerat larm i rädsla för hämndaktioner, efter en blockad av ett ryskt fartyg. Men det ryska rederiet avvisar alla anklagelser.

I förra veckan kunde SR Gävleborg berätta att Svenska Transportarbetareförbundets fyra inspektörer får larm installerat i sina hem. Det sker efter att förbundet var oroligt för eventuella maffiametoder från Ryssland, som hämnd för att lastfartyget Lubava sattes i blockad i Uddevalla.

Men rederiet avvisar misstankarna om att de skulle ha anlitat en kriminella liga, som ska ha misshandlat och rånat besättningmän. Det säger Sergey Vlasov på West Coast’s Line i Ryssland.

- Det kan vara krinimella ligor som har gjort detta mot våra tidigare besättningsmän. För ligor rör sig ofta kring till exempel flygplatser där de väljer ut personer som har jobbat utomlands eftersom de kommer hem med pengar.

Vidare bedyrar Sergey Vlasov att han under hela förhandlingstiden med facket i Sverige så har sagt att det är osäkert att betala ut besättningens löner i kontanter.

Men från fackets sida har man sagt att de har alltför många erfarenheter av att rederier inte betalar ut pengar när de ska sätta in på konton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".