Föräldrarna gavs inget val

Omfattande omhändertaganden av utveckligsstörda barn har lämnat djupa sår. Ny doktorsavhandling om institutionstiden i Sverige avslöjar övergrepp från samhällets sida mot föräldrar och utvecklingsstörda barn.
I slutet av 1960- talet bodde 15.000 personer med utvecklingsstörning på landets 200 anstalter - de flesta hade bott där hela sitt liv. Omkring 5 000 av dem var barn under 7 år. Tusentals utvecklingsstörda barn omhändertogs av samhället och placerades på institutioner under 1950 - 60- och 70 - talen. Föräldrarna tvingades mer eller mindre att lämna ifrån sig sina barn och de som behöll sitt barn fick praktiskt taget ingen ekonomisk hjälp eller stöd från samhället. Idag är de flesta institutionerna nedlagda - men 1985 fanns fortfarande fem institutioner i Gävleborgs län. Om det här berättar bland annat forskaren och psykologen Kent O Ericsson som står bakom en ny doktorsavhandling om institutionstiden i Sverige, som du kan höra mer om i vår serie om utvecklinsstördas villkor. Karl Grunewald som är före detta medicinalråd för handikappfrågor på Socialstyrelsen tycker att samhället ska ta på sig ansvaret för institutionstiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".