Miss av länsstyrelsen ställde till problem

Fyra omärkta djur. Det räckte för att lantbrukaren Lars Olsson i Forsa skulle få sitt bidrag från naturvårdsverket indraget.
En miss av länsstyrelsen, som bara skulle frysa en del av pengarna, kostade Lars Olsson ett banklån och många långa telefonsamtal med myndigheter.

Reglerna säger att Lars Olsson skulle bli av med närmare två procent av det ekologiska stöd som jordbruksverket delar ut. Så långt är han med på noterna. regler är regler och Lars har missat att märka fyra av sina djur. Inget snack om den saken, säger han.
Men - länsstyrelsen, som alltså beslutar om utbetalningarna, som sen betalas av jordbruksverket - hade glömt att göra avdraget och bad därför jordbruksverket stoppa hela bidraget. Så där stod Lars med skägget i brevlådan utan pengar och med råmande kor, en spräckt budget och många långa telefonsamtal där han blev bollad mellan handläggare på länstyrelsen och Jordbruksverket.
Pengarna finns och ska betalas ut. Men inte förän i slutet av februari. På jordbruksverket kan man nämligen bara betala en gång i månaden.
Så Lars tvingades därför ta banklån för att klara utgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".