Kö till +55-boende

En allt större andel äldre i samhället ökar nu efterfrågan på attraktiva lägenheter som passar pensionärer. Hudiksvalls och Gävles allmännytta har framgångsrikt satsat på särskilda hus för dem som är +55. I Sätra i Gävle är det kö till lägenheterna i +55-huset.

Både i Hudiksvall och i Gävle finns speciella hyreshus för + 55. De 45 lägenheterna är alla uthyrda fast det är 10 procent dyrare att bo där än i grannfastigheten, säger Hudiksvallsbostäders VD Nils Erik Blomdahl. Men så har huset också bastu i takvåningen, syrum och snickarverkstad. I Gävle finns numera över 500 lägenheter i + 55 hus.
Temadagarna om framtidens äldreboende avlöser varandra både kommunalt och på riksplanet. Allmännyttans bostadsföretag och kommunernas sociala sektorer slår ihop sina huvuden för att tillgodose kraven från en allt äldre befolkning. Enligt Gavlegårdarnas marknadschef Anneli Nilsson blir all nyproduktion, som Gävle Strand, handikappanpassad från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".