Utvecklingsstörda kräver ersättning

De tusentals barn med utvecklingsstörning som växte upp på anstalter runt om i landet under 1950-, 1960-, och 1970-talen fick allvarliga institutionsskador. Ann-Marie Sundin från Hudiksvall som växte upp på ett vårdhem i Jönköping är en av dem som i dag kan berätta om hur hemskt det var och om hur hon bland annat bands fast i sin säng. Nu höjs också röster för att Ann-Marie och andra med samma öde ska få ersättning.
Miljön och isoleringen på institutionerna var inte lämplig för ett barns uppväxt Det begicks också allvarliga övergrepp mot de utvecklingsstörda barnen på samhällets instutioner. Ann-Marie Sundin från Hudiksvall växte upp på ett vårdhem i Jönköping och berättar för Radio Gävleborg att det var en hemsk tid och att hon bland annat bestraffades genom att bli fastbunden i sängen. Nu höjs också röster för att Ann-Marie och de andra som drabbades ska få upprättelse och ekonomisk kompensation. Även det före detta medicinalrådet på socialstyrelsen, Karl Grunewald,som var ansvarig för de här frågorna på den tiden, anser i dag att samhället måste ta ansvar för de övergrepp som begicks. Han säger till Radio Gävleborg att föräldrarna var offer för en systematisk försummelse av svårt skadade barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".