Slut på överfulla X-tåg?

Nu vill landstinget inte längre ha överfulla X-tåg. För genom fler sittplatser och en extra avgångstid i rusningstrafiken kan alla resenärer få sitta under färden.

Tåg med fler sittplatser och ytterligare en avgångstid i rusningstrafik. Så vill landstinget komma till rätta med de ofta överfulla X-tågen. För de senaste fyra åren har antalet resenärer ökat med 75 procent, från 450 000 år 2001 till 790 000 år 2005. Det är denna kraftiga ökning som har lett till att vissa avgångar i rusningstrafik är så fulla att en del passagerare måste stå delar av resan. För att kunna erbjuda sittplatser åt alla resenärer vill nu alltså landstingsstyrelsen att under rusningstrafik ska antalet vagnar bli tre från dagens två. Dessutom vill landstinget att resenärer till Hudiksvall ska erbjudas en extra avgång på kvällen, precis som fallet är i dag för resenärer till Ljusdal. Kostnaden beräknas till runt 6-7 miljoner kronor, varav runt hälften finansieras av statliga bidrag via föreningen Norrtåg. Den andra halvan finansieras genom fortsatt ökat resande. Tidigast nästa höst kan den utbyggda tågtrafiken bli verklighet. Landstingsstyrelsen fattar beslut i frågan den 9/3. Landstingsfullmäktige avgör slutligen frågan den 2/5.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".