Vildarna styr landstingsfullmäktige

Två vildar styr och ställer i landstingsfullmäktige. Och mycket kan ställas på ända vid landstingsfullmäktige i Bollnäs nästa vecka. Allt beror på hur de två före detta vänsterpartisterna Anna Fält och Marcus Häggström tänker rösta.

Det finns ingen tydlig majoritet i landstinget längre. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har tillsammans 37 röster - den borgerliga oppositionen med sjukvårdspartiet har 36 röster. Vilket block som nu kan få genom sina förslag och motioner i landstingsfullmäktige beror helt på hur de två före detta vänsterpartisterna från Söderhamn väljer att lägga sina röster. Marcus Häggström och Anna Fält står som vågmästare och kan antingen välja att gå åt vänster eller höger i fråga för fråga. Vid landstingsfullmäktige nästa vecka exempelvis ska det röstas om ett par ärenden som kan avgöras av de två vildarna. Det handlar om bolagisering av folktandvården och samverkan mellan kommun och landsting.  Landstingsstyrelsen som är det näst högsta styrande organet där socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartiet bestämmer har redan sagt nej, men om borgarna får med sig Anna Fält och Marcus Häggström kan de tidigare besluten alltså ställas på ända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".