Bråk kring plusjobb

Ska långtidsarbetslösa som får plusjobb inom äldreomsorgen betraktas som fullvärdigt anställda eller bara som extra hjälpredor? Ja, den frågan har just nu lett till oenighet mellan Arbetsmarknadsenheten i Gävle och fackförbundet Kommunal. Facket tycker nämligen till skillnad från Gävle kommun att plusjobbarna ska utföra ordinare arbete.

Kommunal ser det som ett sätt för en långtidsarbetslös att få inblick i omvårdnasarbete samtidigt som det är en rekryteringsmöjlighet för kommande pensionsavgångar. Men arbetsmarknadsenhetens chef i Gävle Björn Hägg menar att plusjobbarna ska göra jobb utanför det ordinarie arbetet. Men på andra håll i landet så är det mer eller mindre omvänt. Alltså att det är Kommunal som inte vill att plussjobbarna ska komma in på de ordinaries arbete. Arbetsmarknadsenhetschefen i Gävle, Björn Hägg, är stenhård med att plusjobbarna ska ge bättre service för medborgarna och inte ta över de ordinares jobb.

Det kan tilläggas att när det gäller plusjobb inom landstinget intar facket motsatt attityd. Inom landstingsvården ska inte plussjobbarna äventyra de just nu hotade arbetstillfällena, tycker Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".