Unga kommunpolitiker hoppar av

Var tredje kommunpolitiker under 37 år i Gävleborgs län har hoppat av sina uppdrag. Det visar siffror från valmyndigheten. Detta trots all debatt om hur kvinnor och unga ska få mer att säga till om. Ida Gabrielsson från Sandviken är i dag förbundsordförande i Ung Vänster. Det var i november förra året som hon lämnade kommunfullmäktige i Sandviken.

I Ockelbo valdes ingen kvinna under 37 till komunfullmäktige, i Gävle, Sandviken, Nordanstig och Söderhamn var det sammanlagt 35 valda under 37 år men 18 av dem - alltså mer än hälften - hoppade av.

Men det är inte bara yngre som hoppar av sina uppdrag i kommunfullmäktige. Sammanlagt 14 procent av kommunfullmäktiges ledamöter i länet har sedan valet 2002 hoppat av. Det är alltså 73 avhopp av sammanlagt 523 stycken. Och ett stort antal avhopp fanns i Gävle och Sandviken. Ida Gabrielsson, som i dag är förbundsordförande i Ung Vänster, menar att det är viktigt med unga i lokalpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".