Särskilda kvinnobad i Gävle

Enda möjligheten för muslimska kvinnor att lära sig simma är särskilda kvinnobad. Och i Gävle finns simkurser för vuxna kvinnor sedan fem år tillbaka. - Behovet är oändligt, och kvinnorna går härifrån med en annan självkänsla, säger Anna-Lena Hellman vid Studiefrämjandet.

Anna-Lena Hellman vid Studiefrämjandet arrangerar simkurser exklusivt för kvinnor och det är populärt. I simläraren Nashwa Elazab från Egypten har kursledningen gjort ett fynd för hon talar svenska, arabiska, engelska och lite franska. Det kan behövas för i bassängen samsas kvinnor från sex-sju nationer. I alla nationer och inom alla religioner finns det kvinnor som inte kan simma och alla har här en chans att lära sig. För muslimska kvinnor bosatta i Gävle är det dessutom den enda chansen att bada i ett offentligt bad. De kan inte bada tillsammans med män. som Asia från Somalia Tara från Irak eller Aisa från Iran. Kurserna blir fort fulltecknade. Vid svenska havsstränder eller sjöar finns inga speciella dambad, men fram till andra veckan i juni kan de bada en gång i veckan. Inte ens simlärarinnan själv kan lösa det på annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".