Svalt intresse för mångkulturåret

Intresset för att satsa på mångkulturåret - som inleddes i söndags - är svalt hos kommunerna i Gävleborg. Knappt någon kulturförvaltning har sökt extrapengar från kommunstyrelsen för några extra aktiviteter under temat mångkultur.

Av de 10 kommunerna i Gävleborg är det bara två kommuner som satsar extrapengar på mångkulturåret som nyss har inletts. Det är Gävle kommun som arrangerar flera världsmusikkonserter, och Söderhamns kommun som kommer att ha ett samarbete med Södra Teatern i Stockholm. Resten kommer inte att lägga ned några extra ekonomiska resurser på Mångkulturåret.

Centralt finns det i kulturdepartementet 3 miljoner kronor att ansöka om för ändamålet . Detta ska jämföras med designåren som nyss har avslutats då det fanns ca 5 miljoner per år i anslag. Regeringen väljer alltså att ge mer resurser till design än mångkultur. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".