Unik utställning i Bollnäs

På lördagen var det vernissage på en mycket speciell utställning på konsthallen i Bollnäs. När Ida Kristina Eriksson avled på ett ålderdomshem i Bollnäs 2003 var det nämligen ingen som anade vilken konstsamling hon satt på. Hennes döttrar hade aldrig sett henne måla, men när de öppnade en amerikakoffert fick dom sitt livs överraskning. Den var fylld med tavlor målade av deras mamma.

Hemma på väggarna satte Ida Kristina Eriksson upp stilleben av blommor. Men i amerikakofferten gömde hon bland annat undan stilrena mörka personportätt i pastell, oljemålningar, och siluettklipp. Ida Kristina föddes i Västerbotten, men flyttade till Lottefors i Bollnäs kommun på 50-talet, när hennes man fick jobb där. Hon hade en utställning i Gävle 1954. Men efter det tog det stopp och Ida Kristina Eriksson ägnade sig åt sin man och sina barn, som aldrig såg sin mor måla. Det gjorde hon när hon var ensam och sen gömde hon alltså undan det mesta av sin konst. Vad det beror på, har inte Lena Isaksson något svar på. Och nu kan även vi alltså få tal del av Ida Kristina Erikssons hobby. Fram till den 18:e mars visas hennes målningar på konsthallen i Bollnäs. 144 verk är det som ställs ut. Det tidigaste från 1938 och det senaste målat 1982. Mer än hälften av det som visas har inte setts av någon förrän amerikakofforten öpppnades för tre år sedan. Och dottern Lena Isaksson är stolt över utställningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".