Krögare brottsmisstänkta

De senaste två veckorna har det gjorts tillslag på ett 20-tal restauranger och krogar i Gävleborg - och i dagsläget misstänks ett 15-tal krögare för bokföringsbrott med avancerade kassaapparater. För hotell- och restaurang-facket är det här ett bevis på att skattemyndigheten även här i länet har fått upp ögonen för problemet.

Det är skattemyndigheten tillsammans med polisen som har gjort riktade tillslag och plockat med sig kassaapparaterna. Dagens kassaapparater har blivit allt mer datoriserade och skattemyndigheten har inte riktigt hängt med utvecklingen enligt Håkan Medin på skattekontoret i Gävle. Misstankar har funnits ett par år men skattemyndigheten har inte haft rätt redskap att kontrollera. Hotell- och restaurangfacket i Gävleborgs län applåderar åtgärden och säger till SR Gävleborg att detta visar på att skattemyndigheten i länet har fått upp ögonen problemet för manipulerade kassaapparater. Kassaapparaterna som har tagits i beslag undersöks nu för att se om de är manipulerade så att inkomster har kunnat döljas.

Senaste tiden har flera tillslag i Stockholm gjorts där man fått belägg för att kassaapparaterna varit manipulerade - vissa har varit manipulerade redan från leverantören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".