Bemanningsföretag inte pigga på Akademikerjobb

Arbetsmarknadssatsningen Akademikerjobb, som är ett tänkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och bemanningsföretagen, har fått en trög start i Gävleborgs län. Inget bemanningsföretag har hittills skrivit på för samarbete.

Genom att erbjuda bemanningsföretag en subvention på 10.000 kronor i månaden om de anställer en arbetslös akademiker i ett halvår, hoppas staten på att skapa fler akademikerjobb. Det är tanken bakom den nationella jobbsatsningen Akademikerjobb. Men bemanningsföretagen vill hellre agera rekryterare än arbetsgivare.

-Det blir för dyrt för oss att anställa så många, säger Eva Östling-Ollén, förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen. Däremot vill vi gärna hjälpa till att hitta jobb till akademikerna på andra företag.

Så länge bemanningsföretagens branschorganisation inte kommer överens med AMS om hur Akademikerjobb ska drivas vidare, så kommer satsningen inte vidare heller i vårt län.

En rundringning som SR Gävleborg har gjort visar att de stora bemanningsföretagen i länet följer direktiven uppifrån och står utanför samarbetet tills vidare, samtidigt som diskussionerna med Arbetsförmedlingen fortsätter. Men Thomas Lundberg på Länsarbetsnämnden i Gävle tror att satsningen kommer att bli av.

-Om vi bara kommer igång och försöker så kommer vi att se att det fungerar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".