Skärpt virusberedskap i hela landet

Efter tisdagens larm om att fågelinfluensan nu har nått Sverige, har länsstyrelsen redan skärpt reglerna för hönserier och inga fåglar får vistas utomhus.

Runt om i Sverige skärptes beredskapen efter tisdagens besked att den aggressiva fågelinfluensan konstaterats i två döda viggar utanför Oskarshamn.

Flera länsstyrelser har aktiverat krisgrupper. Alla som har fjäderfäbesättningar ombeds att registrera sig hos länsstyrelsen - även hobbyuppfödare som bara har ett fåtal fåglar.

Vaksamheten är störst kring Östersjön. Länsveterinären i Östergötland, Barbro Röken, säger till Folkbladet att beredskapsinsatserna koncentreras till kusten. Krisgruppen på Gotland prioriterar skydd för tama fåglar och har bland annat skärpt vaksamheten vid färjeförbindelsen med Oskarshamn, enligt Gotlands Allehanda.

Tidig provtagning

På Ottenby fågelstation på Öland är man beredd att starta provtagning på änder tidigare än sedvanliga 15 mars, skriver Barometern.

I Blekinge sprider sig oron sedan döda fåglar hittats i skärgården, berättar Sydöstran. I Skåne är flera kommuner för dåliga på att informera invånarna om hur man hanterar döda fåglar, anser länsstyrelsen. Vellinge kommun framhålls dock som föredöme, rapporterar Sydsvenskan.

Fågeluppfödare landet runt oroar sig mer för hur konsumenterna ska reagera än för att deras fåglar ska smittas.

-För oss är det viktigast att konsumenterna inte blir rädda för att äta kyckling, säger Jenny Andersson, vd på Stjärnamo Kyckling i Fliseryd till Barometern. På anläggningen som ligger i närheten av Oskarshamn råder besöksförbud sedan flera veckor.

Många frågor

Sedan fågelinfluensa för två veckor sedan konstaterades på tyska Rügen ringer 500 personer per dag till Jordbruksverket i Jönköping. För dagen svarar fyra personer på allmänhetens frågor men verket planerar projektanställningar för att klara en större anstormning, rapporterar Jönköpings-Posten.

TV4 Skaraborg berättar att företaget Konvex i Stenstorp utanför Falköping har fått i uppdrag att destruera smittade döda fåglar.

Planering pågår för den händelse fågelviruset skulle förändras och börja smitta mellan människor. Enligt Nerikes Allehanda planerar länsstyrelsen i Örebro för ett framtida scenario där så mycket som halva befolkningen stannar hemma från arbetet och det gäller att förse sjukvården med läkemedel och vaccin.

Staffan Olsson/TT