Dyr nota för snöröjning

Vinterns många och i flera fall ymniga snöfall börjar nu tära på kommunernas budgetar för vinterväghållning, pengar som ska räcka ända till nyår. Bara att forsla bort den senaste helgens snömassor från Gävle beräknas kosta en miljon kronor.

Lastbil efter lastbil kör in under den långa snabeln på en stor gul snöslunga och fylls snabbt av snö från de höga vallarna som plogbilen har lämnat längs vägkanten på Kaserngatan i Gävle.

Det är rena löpande bandet - och långa arbetsdagar som börjar halv fem på morgonen, berättar snöslungeföraren Rolf Elving.

Bara bortforslingen av de snömassor som föll över Gävle i helgen kostar en miljon kronor. Snart har kommunen använt hälften av de 22 miljoner kronor som ska räcka till vinterväghållningen ända fram till nyår.

Det kan komma att fattas pengar i slutändan, säger Leif Liljeberg på tekniska kontoret. Ungefär två miljoner kronor om man ser till statistiken, säger han.

De pengarna kan man komma att ta från andra verksamheter, som lövröjningen till exempel.

Också i Söderhamn har ungefär hälften av snöröjningspengarna redan gått åt, uppger servicechefen Carina Nylander, som tilllägger att hon hoppas att nästa vinter inte kommer för tidigt.

I Hudiksvall lade det stora snöovädret i januari beslag på en fjärdedel av vinterväghållningsbudgeten, säger chefen för gatusektionen, Sune Zetterberg. Troligen räcker inte pengarna där längre än till våren, säger han.

Även om det inte snöar mer återstår det att betala bland annat gatuppvärmning och sandupptagning. Bara i Gävle handlar det om 10.000 kubikmeter grus som ska tas upp, forslas bort och tvättas.

Dyrt med vinter alltså, men som Rolf Elving i snöslungan säger: -Det är ju bra att det blir jobb.