Svår sommar för vården i Gästrikland

Länssjukhuset i Gävle-Sandviken har sämre förutsättningar att klara vården i sommar än tidigare somrar - det talas om personalbrist och brist på vårdplatser. Inför sommarsemestrarna har sjukvården i Gästrikland nu redovisat personalläget, och det är en dyster bild som målas upp. Svårigheter att få tag i vikarier, outbildad personal och dyra bemanningsföretag som fått ta över arbetsuppgifter.
Primärvården i Gästrikland har haft svårt att få folk till jourverksamheten. Två kvälls- och nattpatruller i Gävle har blivit en samt en i västra Gästrikland. Mindre distriktssköterskemottagningar i glesbygd kommer att hålla stängda. Omvårdnaden i Gävle har ännu inte löst personalsituationen då flera tidigare sökanden tackat nej till jobb. Gävle kommun har inte heller klarat personalbristen. Svårigheterna att få tag på undersköterskor för särskilt boende är svårare i år än tidigare. Sandviken redovisar också svårigheter att få in vikarier men säger sig ha klarat rekryteringen men i många fall med personal som saknar utbildning. Rekryteringen av sjuksköterskor har i Sandvikens fall gått bättre än förra året. Men också där har man tvingats anlita bemanningsföretag för att klara vården. Länssjukhuset har stor personalbrist och brist på vårdplatser. Samordning och tätare kontakter mellan enheterna, primärvården och kommunerna är tänkt att klara krisen. För att klara sommaren tillsätts nu ett team med läkare och sjuksköterskor vid akutmottagningen, specialister som ska bedöma om patientrna behöver läggas in eller kan skickas hem, det säger sjukhusdirektören Lena Munkhammar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".