Kampanj mot farligt avfall som hamnar fel

Tillsammans med Älvkarlebyborna slänger gästrikarna varje år 360 ton farligt avfall rätt ned i soppåsen. Men genom en kampanj i vår vill Gästrike återvinnare få oss att lämna in det till en miljöstation istället.

Ett batteri här, en färgburk där. Det kan väl inte vara någon fara, tänker vi och slänger det i soppåsen. Men det spelar roll - sammanlagt hamnar 360 ton farligt avfall i gästrikarnas och Älvkarlebybornas soppåsar varje år. Och vartenda gram gift spelar roll, eftersom det hamnar i naturen och anrikas i kroppen, säger Jill Nykvist, informationsansvarig på Gästrike Återvinnare. En kampanj i vår, både nationellt och lokalt, ska lära oss att lämna in farligt avfall. Samtidigt som de tretton återvinningscentralerna fräschas upp för att bli mera lockande. Inför högsäsongen i vår ska vi lära oss om farligt avfall via broschyrer, tv-reklam, en kampanj särskilt riktad till barn och information i färghandeln, bland annat.  I höst kommer rullande miljöstationer, som stannar på ett trettiotal ställen, att ersätta de obemannade miljöstationerna på bensinstationer i regionen som stängdes före årsskiftet eftersom det blev för farligt att ha dem där. Men man kan också lämna farligt avfall på en av de tretton återvinningscentralerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".