Meterhöga snödrivor stoppar handikappade

Meterhöga snödrivor i främst Gävles ytterområden tvingar nu handikappade ut i gatan. För Sören Norman - den nytillträdde Tillgänglighetsrådgivaren i Gävle kommun och tillika synskadad - blev det problem direkt när han skulle testa tillgängligheten på trottoarerna.

Vi befinner oss i Strömsbro, en stadsdel utanför centrala Gävle som har en huvudled som går tvärs igenom området. Ingen trottoar är skottad, och synskadade Sören Norman ramlar in i en snödriva när han ska ta sig till bussen. Och eftersom trottoarerna består av meterhöga snödrivor tvingas Sören att gå på gatan till busshållsplatsen. Flera områden i Gävle har liknade situation. Norrtullsgatan, delar av Norra Skeppargatan, men även på Nygatan på Öster. På tekniska kontoret säger man att i centrala Gävle är det fastighetsägarnas ansvar att skotta bort snön från trottoarerna - i de yttre områderna är det frivilligt vilket innebär att ingen skottar trottoarerna eftersom snön snart plogas tillbaka från gatorna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".