Granskning av skattefuskande taxiförare

Taxibranschen lurar staten på mellan två och fyra miljarder kronor i skatt varje år. Det visar en sammanställning som Skattverket har gjort. Därför inleder de nu tillsammans med Svenska Taxiförbundet en mer omfattande granskning av taxiförare runt om i landet.

På Gävle Taxi hade man tidigare problem med skattefuskande chaufförer, men de avslöjades av Skatteverket. 
– De blev avslöjade vid en revision och blev av med sina tillstånd. Vi måste komma till rätta med det här så att vi jobbar på lika villkor och så att branschen kan betraktas som en seriös bransch, säger Gävle Taxis vd Sven-Olov Hiller. Enligt Skatteverkets bedömning så skattefuskar taxiförare runt om i landet för mellan två och fyra miljarder kronor varje år. Det är en summa som grundas dels på faktiska siffror från flera lokala granskningar och dels på beräkningar för andra regioner.
Mer exakt vet man till hösten då den nya granskningen genomförts. Men man vet att precis som fuskarna som åkte dit i Gävle så handlar det främst om fusk i samband med privatresor.
Om kunden betalar kontant så är det vanligaste att man inte registrerar resan alls. Om kunden betalar med kort kan man komma undan genom att kortläsaren och taxametern inte är ihopkopplade, så även om kunden får ett kvitto på kortbetalningen så är resan inte registrerad.
Ett annat sätt att fuska är att vid tömningen av taxametern manipulera så att till exempel 30 procent av inkomsterna räknas bort automatiskt.
Främst är det storstäderna och Mälardalsregionen som nu ska granskas, men även åkare på andra håll i landet. För även om fusket är störst i storstäderna, bara i Stockholm bedömer Skatteverket att det handlar om runt en miljard kronor, så är också mindre orter utsatta. Det visar de lokala granskningar av taxibranschen som Skattverket har gjort runt om i landet de senaste åren. I regionen Gävleborg Dalarna har man hittat taxifusk för tio miljoner kronor. Nu kräver såväl Svenska Taxiförbundet som Skatteverket att särskilda redovisningscentraler införs där all information från taxametrarna lagras. Det har också en statlig utredning föreslagit för närmare ett och ett halvt år sedan.  För om inget görs ser Günter Björklund på Skatteverket mörkt på taxibranschens framtid.
– Det värsta scenariot är nog att de ärliga antingen slutar eller själva blir tvungna att fuska, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".