Författare retar lärare och elever i Gävle

Ett nedlåtande uttalande från litteraturförfattaren Ebba- Witt Brattström har skapat reaktioner bland flera av länets invandrare och lärare i svenska  för invandrarungdomar.

”Barnen får bara lära sig lite gullig blattesvenska så att de kan öpnna ett stånd och sälja bananer i Rosengård”, säger Ebba- Witt Brattström i dagens Metro. Flera av lärarna på Polhemskolan reagerar med förvåning och besvikelse på litteraturprofessorns uttalande. 
På Polhemskolan läser invandrarna svenska som andraspråk, engelska och matte för att ungdomarana ska bli behöriga för årskurs nio så att ungdomarna ska kunna bedriva vidare studier på ungdomsgymansiet eller Komvux. flera av ekelverna där har reagerat och tycker att uttalandet känns sårandeEn av eleverna som reagerade är Ayead Al Amiri. Hon tycker uttalandet känns sårande.
Under 1970-talet var Ebba Witt-Brattström medlem av den feministiska organisationen Grupp 8. I början av 1990-talet ledde hon, tillsammans med Maria-Pia Boëthius och Agneta Stark nätverket Stödstrumporna. Under 2005 ingick hon i styrelsen för Feministiskt initiativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".